In Duitsland maken ze op een bijzondere manier aardappelpuree. Het smaakt veel beter dan de Tsjechische

Aardappelpuree is een van de meest populaire bijgerechten in Tsjechië. De textuur en smaak zijn eenvoudigweg onweerstaanbaar. Hoe bereiden ze aardappelpuree in Duitsland? Zijn aardappelen gezond? En is er iemand die ze liever niet eet?

Recept voor echte kartoffelbrei

Wat gaan we voorbereiden?

  • aardappelen
  • boter (10-12 g boter per 100 g ongeschilde aardappelen)
  • warme melk
  • zout
  • gemalen nootmuskaat

Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Breng ze vervolgens aan de kook in een pan met ongezouten water en kook iets langer, 30-45 minuten. Giet de aardappelen af. Voeg boter, zout, nootmuskaat en warme melk toe aan de nog warme aardappelen. Pureer eerst met een aardappelstamper en mix vervolgens kort met een staafmixer. Serveer bij vleesgerechten. Aardappelpuree is in een luchtdichte verpakking in de koelkast maximaal 3 dagen houdbaar. Verwarm in een waterbad, niet invriezen.

Zijn aardappelen gezond?

Ja, maar er mag niet overdreven worden. Aardappelen zijn een belangrijke bron van vitamine C en B6, foliumzuur en kalium. Hun schil bevat antioxidanten en andere waardevolle voedingsstoffen. Aardappelen verlagen de bloeddruk en helpen ons af te vallen.

Pas op voor friet en chips

Als we het hebben over de gezondheidsvoordelen van aardappelen, bedoelen we zeker niet frites en chips. Hoewel ze gemaakt zijn van aardappelen, zijn het echt verre van gezonde groenten. Ze bevorderen zwaarlijvigheid, hartziekten en diabetes.

Wie mag geen aardappelen eten?

Als gekookte of gebakken aardappelen zo gezond zijn, is er dan iemand die er geen baat bij heeft om ze te eten? Ja, maar dit zijn uitzonderlijke gevallen. Mensen met een allergie voor patatine, een van de belangrijkste eiwitten in aardappelen, moeten beslist geen aardappelen eten. Ook mensen met diabetes moeten hun inname beperken, omdat aardappelen veel koolhydraten bevatten.

Foto: Shutterstock