VEGAN FARFALES MET “KAAS” ROOM TOMATENSAUS

We gebruiken cashewnoten en edelgist om een ​​”kaasachtige” smaak en textuur toe te voegen aan een eenvoudig veganistisch farfalle- of ander pastarecept.

De farfalle ze passen hier heel goed bij, maar je kunt het ook proberen met een andere pasta naar keuze, waarvan je denkt dat die goed past bij de heerlijke saus die we aan het bereiden zijn.

Om zijn fluweelzachte textuur te bereiken, die doet denken aan tomatensaus met ricottakaasgebruiken we favoriete ingrediënten uit de veganistische keuken, zoals cashewnoten en de voedingsgist. Het resultaat is zó lekker en romig, dat je de kaas helemaal niet meer mist, terwijl het recept ook in Nederland een groot succes is.

Voor de saus worden verse rijpe tomaten aanbevolen, maar als we die niet hebben, kunnen we ze gemakkelijk vervangen door geraspte of gehakte commerciële tomaten – zolang we maar een beetje water toevoegen bij het koken van de saus.

We zijn er snel eentje aan het voorbereiden romige vegan “kaas” met cashewnoten, die we eerst laten weken. Cashewnoten behoren tot de vruchten die geschikt zijn voor zelfgemaakte veganistische crèmes en kazen. Als we er op de juiste manier mee omgaan, krijgen ze de meest aangename luchtige en romige textuur, terwijl hun smaak zacht is en niet de overhand heeft op andere ingrediënten.

Voeg een beetje toe aan de cashewroom voedingsgist, een favoriet ingrediënt in veel veganistische recepten. Voedingsgist geeft een beetje een “kaasachtige” smaak umami-smaak in recepten, die de smaak van kazen proberen te simuleren. We kunnen het in plaats van kaas en over pasta doen, b.v. in a, in, in vegan, of zelfs in de originele.

Wij brengen de vegan “kaas” voor onze farfalas op smaak met basilicum en onze eenvoudige en klassieke saus met een beetje Laurier. Als de saus klaar is, meng je de romige “kaas” die we van cashewnoten hebben bereid, zodat deze ook de geur van basilicum krijgt.

Een belangrijke voorwaarde voor het succes van het recept is reserveer wat water waarvan we de farfalas hebben gekookt. Dit is wat de saus mooi zal binden en hem op de gewenste dikte zal brengen.

Recept voor farfalle met romige vegan tomatensaus

  • Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig
  • Voorbereidingstijd: 1 ½ uur (met wachten)
farfalle

Karolina Doritis

Ingrediënten voor 4 porties

  • 300gr. farfalle of andere pasta
  • 130 gr. rauwe en ongezouten cashewnoten
  • 120 ml lauw water
  • 2 ½ eetl. voedingsgist
  • zout
  • 750gr. rijpe tomaten, geraspt (met al hun sappen)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 ui, gehakt
  • 2-3 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 eetl olijfolie
  • zwarte peper
  • 1 takje verse basilicum (ongeveer 1/4 kopje bladeren)
  • 1 eetl basilicum, gehakt
componenten

Karolina Doritis

Implementatie

Doe de cashewnoten in een kom en bedek ze met het warme water (ze moeten volledig onder water staan). Laat ze ongeveer 30 minuten weken.

cashewnoten

Karolina Doritis

Giet vervolgens de cashewnoten en water in een blender en klop tot ze smelten. Voeg de edelgist, de basilicumblaadjes en een beetje zout toe en klop tot ons mengsel glad en romig wordt.

cashew mengsel

Karolina Doritis

Kook ondertussen de farfallas volgens de instructies op de verpakking. Bewaar 1 grote kop water waarin ze gekookt zijn in de infusie.

Terwijl de cashewnoten weken, maak je de saus klaar. Zet een diepe koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de olie toe en bak de ui tot hij glazig is.

Voeg de knoflook en het laurierblad toe en meng voorzichtig zodat de aroma’s vrijkomen.

Voeg de tomaat, zout en een beetje peper toe. Zet het vuur lager en laat ongeveer 20 minuten sudderen, tot de saus dikker wordt.

Als de tomatensaus dikker wordt, zet je de temperatuur flink lager en roer je de “kaas” erdoor tot deze in de saus smelt.

veganistische saus

Karolina Doritis

In dit stadium zal het mengsel behoorlijk dik zijn.

Voeg tijdens het mixen ongeveer ½ kopje van het water toe dat we hebben bespaard. De saus krijgt nu een meer fluweelzachte textuur en is meer sausachtig van consistentie.

Laat het ongeveer 1 minuut koken en voeg de gehakte basilicum toe aan de saus en vervolgens de farfalle, al roerend.

farfalle

Karolina Doritis

Haal van het vuur en roer. Als we de saus verder willen verdunnen, voeg dan nog wat water van de pasta toe, maar zorg ervoor dat de pasta niet waterig wordt.

Serveer de farfallas direct met wat peper, gehakte basilicum en eventueel extra edelgist.